Hela Sveriges stugsajt

Hyr ut din stuga – Så här gör du

Den Ultimata Guiden – Allt du behöver veta när du ska hyra ut din stuga

Hyra ut din stuga redan idag

Funderar du på att hyra ut din stuga eller lägenhet? Vi har samlat all information och tips på en och samma sida för dig som aldrig hyrt ut innan. Här kan du lära dig hur det fungerar, vad du behöver tänka på och hur du kan optimera allt för både dig själv och de som ska hyra.

Många som har en sommarstuga hyr ut den vissa veckor på sommaren som de själva inte använder den för att på så sätt täcka sina kostnader och kunna ha den i stort sett gratis, samt dessutom kunna få in en fin extrainkomst.

Samma gäller om man har en fjällstuga eller kanske en semesterlägenhet utomlands. Istället för att det står tomt så kan den ju hyras ut. Många hyr även ut sin bostad, ett rum, källaren, vinden eller ett hus på tomten (tex ett attefallshus) för att tjäna lite extra pengar.

Tips: Om du vill hyra ut din bostadsrätt, kolla att det är okej med din Bostadsrättförening innan.

Vem är det då som hyr ett semesterboende?

De allra flesta som hyr en stuga gör det för att semestra på sommaren eller vintern i Sverige eller utomlands. Många vet redan vart de ska åka och söker boende just där.

Ofta är det familjer med barn men det kan också vara par, vänner, flera familjer som vill vara tillsammans, pensionärer som reser runt, en författare som vill ha privat tid för att skriva, ett TV-bolag som letar inspelningsplats och mycket mer. Många letar också boende i samband med evenemang som utställningar eller tävlingar.

Allt detta är bra att ha i åtanke när du ska hyra ut din stuga eller annat typ av boende.

Dessutom tycker ju många att våra nordiska grannar, tyskar och holländare om att semestra i Sverige. Många tyskar har sin sommarsemester lite senare än våran i Sverige, ibland till oktober, vilket förlänger uthyrningsperioden på sommaren.

En underbar sommarstuga
En mysig fjällstuga
En semesterlägenhet vid kusten
Ett härligt hus
Hyra ut hus utomlands

Hyr du ut ett boende utomlands så kan ju säsongen vara ännu längre och det kan det vara bra att känna till att många svenskar ofta föredrar att hyra boende där av andra svenskar för att det kan kännas enklare, bekvämare och tryggare då man kan göra upp mycket på hemmaplan.

Som du ser finns det alla möjliga kombinationer. Denna sida är dock i första hand skapad för dig som befinner dig i Sverige och vill hyra ut ditt boende. Vi kommer ofta nämna ordet stuga eftersom det är vanligast men denna guide gäller naturligtvis även om du hyr ut en lägenhet, rum eller del av bostad.

Då är det dags att titta lite närmare på vad det finns för...

Alternativ för att hyra ut sitt boende

Det finns två typiska sätt att hyra ut på – antingen går man till en förmedlare som tar hand om allting eller så gör man det privat genom att göra allt själv. Båda har sina för- och nackdelar så se vad som passar dig bäst.

Förmedlare

Det finns ett antal små och stora förmedlare både i Sverige och utomlands. Normalt tar de om allting med uthyrningen – annonsering, marknadsföring, kontakt med gäster, betalningar, försäkringar, nycklar, etc. Det är bekvämt och ofta kan de lämna garantier. De brukar vara experter som kan marknaden. Detta kan vara toppen om man själv inte har tid eller vill involvera sig så mycket i uthyrningen.

Nackdelen är att det ofta kan vara dyrt då de tar provision på 10-40%, i vissa fall upp till 75%. Ibland kan man inte heller styra över vilka tider som hyrs ut, priser eller vem som hyr samt att en del förmedlare vill ha exklusivitet så man inte kan hyra ut delar av tiden själv eller genom andra. Kolla upp allt detta.

Privat

Många väljer istället att hyra ut själva. Detta sker vanligen genom att man förbereder sig, skapar en uthyrningsannons och sedan tar han om bokningar och allting praktiskt själv. Denna sida är skapad för just detta och tar upp alla dess aspekter och det som kan vara bra att veta.

Fördelarna är att du har mer kontroll och får behålla mer av pengarna men det kräver som sagt att du får du göra lite mer själv, även om det normalt sätt inte är så väldigt mycket.

Ett exempel. Säg att du ska hyra ut din fjällstuga. Om en förmedlare hyr ut den åt dig för 10 000 kr för en vecka och de tar 40% så får du behålla 6 000 kr. Om du istället hyrde ut den själv så hade du kunnat hyra ut den för t.ex. 8 000 kr så det blev billigare för den som hyr och du får behålla mer själv. Varje gång du hyr ut!

Själva annonsen kan du skapa på en stugsajt såsom fritiden.se där du betalar endast en låg fast avgift (380 kr/år) oavsett hur mycket du hyr ut. Dvs ingen provision, 0%! Om du vill lägga in en annons redan nu, klicka här. Många kommer sedan in till stugsajten via Google, Facebook och andra kanaler och sajter.

Några stugor eller lägenheter som hyrs ut i Sverige

Det kan också vara bra att synas på flera sajter, så ser du vilken/vilka som fungerar bäst (det brukar oftast vara olika för alla). En del sajter är gratis, andra tar en fast avgift och en del tar även en provision (speciellt internationella sajter). Provisionen kan vara 5-15% för dig som uthyrare och dessutom kan en avgift på 5-15% tas av dina hyresgäster. Ta noga reda på alla kostnader innan du bestämmer dig.

Ett bra alternativ är också att ha en egen hemsida där du kan all information om stugan och uthyrningen – detta kan komplimentera en annons på ett fantastiskt sätt.

Så hyr du ut din stuga privat

Denna guide är som sagt skapad för allt man ska behöva tänka på om man själv ska hyra ut privat.

Vi har delat in guiden i tre delar: 1. Förberedelser (vad man ska ordna med praktiskt och tänka igenom innan man hyr ut), 2. Annonsen (hur man skapar en effektiv annons) och 3. Uthyrningen (vad man gör när gästerna börjar boka). Som med allting är det bra att förbereda sig, så vi tittar på det först:

1. Förberedelser

Det finns några saker som du kanske behöver fundera igenom eller i alla fall tänka på och eventuellt kolla upp när du har bestämt dig för att hyra ut privat. Här har vi listat dem för att hjälpa dig.

Prissättning

När du hyr ut privat så bestämmer du själv vad du ska ta betalt.

Börja med att undersöka vad andra i samma område och läge tar för liknande objekt. Kolla även på liknande objekt i andra delar av landet. Det kan enkelt göras på fritiden.se. Prata även med dina grannar om de också hyr ut liksom andra för att få tips och känsla för rätt pris.

Fundera på om du ska ha olika priser för högsäsong och lågsäsong (vilket är normalt). Hyr du ut i fjällen så kan det finnas mer än två säsonger, då varje vecka kan ha olika priser och Påskveckan toppar. Fundera även på om du bara ska hyra ut veckovis eller även per dygn, helg eller långhelg som allt mer blivit populärt.

Priset är viktigt när du hyr ut

Ta sedan en skälig hyra, dvs sätt ett realistiskt pris som motsvarar förväntningarna av den som hyr.

Testa gärna priserna för att se vad som fungerar bäst. Priset kan många gånger påverka antalet bokningsförfrågningar. Är priset för högt så bokar färre och likaså kan ett för lågt pris göra folk skeptiska. Hitta rätt nivå.

Tips: Vi upplever att de som hyr ut mest ligger precis under det priset som känns rimligt (dvs värdet man får överstiger priset man betalar).

Det som påverkar priset är vanligen dessa fem faktorer:

  • Storlek: Storleken på huset samt hur många bäddar
  • Standard: Enkelt eller lyxigt, nyrenoverat, unikt, etc.
  • Faciliteter: Finns det WiFi, DVD, öppen spis, fullutrustat kök, bastu, pool, roddbåt, etc.
  • Läge: Ligger det tex direkt vid havet, mitt i skogen, nära till grannar, golfbana?
  • Plats: Priser i tex norra och södra Sverige kan skilja stort

När det gäller platsen så analyserade vi i november 2022 det genomsnittliga lägsta veckopriset för högsäsong på 600 av de aktiva annonserna just då som hade fullständig information.

För alla dessa annonser så var det genomsnittliga priset 8 656 kr per vecka högsäsong (8 640 kr för objekt i Sverige, och 9 338 kr för utlandet). Tittar man per landskap i Sverige såg det ut så här då:

Lappland 5 110 kr Uppland 13 147 kr
Norrbotten Södermanland 12 719 kr
Västerbotten Bohuslän 9 028 kr
Ångermanland 7 300 kr Dalsland 7 800 kr
Medelpad Västergötland 9 328 kr
Jämtland 9 244 kr Östergötland 7 028 kr
Härjedalen 11 368 kr Gotland 8 164 kr
Hälsingland 7 333 kr Öland 7 838 kr
Gästrikland 8 250 kr Småland 8 150 kr
Dalarna 6 678 kr Halland 8 581 kr
Värmland 7 304 kr Blekinge 8 055 kr
Närke 3 100 kr Skåne 9 572 kr
Västmanland 4 760 kr

Se dessa siffror som en fingervisning. Alla objekt är olika så du får se vad som känns rimligt i ditt fall.

Ja, som du ser finns det en mängd faktorer och du kan behöva känna och testa dig fram. Priset kan alltid ändras så håll det uppdaterat så det hela tiden fungerar bra för dig som hyr ut och den som ska hyra. Alla iblandade ska vara nöjda för att en affär ska kännas bra – sträva alltid efter det.

Handpenning

Många väljer att ta ut en handpenning (deposition) när bokningen sker. Det kan vara 500 kr, en tusenlapp eller tex halva beloppet. Detta för att säkra bokningen och att uthyrningen blir av.

Resterande pengar betalas normalt sätt några veckor innan eller vid ankomst.

Se till att komma överens med hyresgästen om allt detta vid bokningen. Och likaså vad som gäller vid avbokning. Detta regleras vanligen i ett hyresavtal, se nedan.

Ta en handpenning när du bokar

Hyresavtal

Vi rekommenderar alltid att du har ett hyresavtal (kontrakt) med dina hyresgäster. Även om de allra flesta uthyrningar går bra så är viktigt både för dig och dina hyresgäster, och likt en försäkring skönt att ha om det skulle behövas.

Avtalet ska innehålla vad som förväntas av båda parter. Det finns mallar att använda (på fritiden.se finns det tex på admin-sidorna för annonsörer). Anpassa dem så det blir bra.

Skriv ett hyresavtal med dina hyresgäster

Du kan också använda en tredje part såsom Swiftcourt där ett digital hyreskontrakt signeras med BankID.

Alla regler och allt som berör uthyrningen bör tas med – vad som gäller med priser, handpenning, betalning, avbokning, återbetalning, vid skadegörelse, om något går sönder eller saknas, städning, vem som ansvarar för vad, etc.

Detta avtal ska skrivas under av båda parter. Dessutom kan det vara bra att du har en inventarielista (en förteckning av alla dina tillhörigheter där) som hyresgästen kvitterar i samband med kontraktsskrivningen.

Förutom alla regler i hyresavtalet så kan det vara trevligt att ta med instruktioner på hur saker används (tex en grill eller diskmaskin) och välkomnande tips (tex på aktiviteter och lokala utflykter).

När det blir knasigt: Det är inte ofta vi får höra om uthyrningar som går fel. Dock händer det och man ska alltid försöka minimera risker för det som kan gå illa och öka möjligheterna till en lyckad uthyrning för alla parter.

De allra flesta som hyr är normala människor som är seriösa, precis som de som hyr ut. En del som ska hyra kan vara osäkra och föredra att prata på telefon samt ställa frågor och be om referenser. Det gäller ju även dig som ska hyra ut. Skapa en trevlig kontakt och sen brukar det mesta gå bra.

Det är ovanligt men kan naturligtvis hända att stugan används på otillåtet eller opassande sätt, att något stjäls, att det sker en vattenläcka, att en betalning inte görs, etc. Under våra nu 14 år som stugsajt så är det bara några enstaka fall vi hört talas om något konstigt. Den största och vanligaste risken är dock kanske att något går sönder eller att stugan lämnas ostädad eller dåligt städad.

Skulle uthyrare och hyresgäst bli oeniga och det sker en tvist om t.ex. städning eller en betalning så är det ju bra och viktigt att detta tas med i hyresavtalet.

En tumregel är dock. Håll det enkelt, komplicera inte saker mer än det behövs. Samt var tydlig, så man inte ska kunna tolka på olika sätt.

Försäkring

Vanligvis så bör din hem- och villaförsäkring gälla vid uthyrning men det kan vara bra att prata med ditt försäkringsbolag för att undersöka om ditt nuvarande försäkringsskydd är tillräckligt eller om du behöver komplettera med något annat.

Se vad som gäller så det täcker allt om det skulle hända något med stugan eller dess innehåll.

Läs om att hyra ut ett fritidshus hos Länsförsäkringar och IF.

Se över försäkringen för ditt fritidshus

Avbeställningsskydd

Även de som hyr av dig kan försäkra sig om något skulle hända innan deras avresa och de inte kan fullborda bokningen, t.ex. att de blir sjuka. Detta kallas för avbeställningsskydd.

Du kan tipsa dem att kolla upp detta med deras försäkringsbolag och erbjuder inte de något avbeställningsskydd så kan de köpa genom t.ex. Gouda Reseförsäkringar.

Dina hyresgäster kan beställa ett avbeställningsskydd

Skatter

Du kan läsa om de aktuella skattereglerna hos Skatteverket. Och där finns också en beräkningshjälp för hur mycket skatt du ska betala på din uthyrning.

Sedan 2013 är reglerna i Sverige väldigt generösa för att hyra ut sin stuga eller annat boende. Är du privatperson och hyr ut ett småhus (villa eller fritidshus) så får du göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor och dessutom utöver detta göra ett avdrag som är 20% av bruttointäkterna. Bolag som hyr ut har andra regler.

Så i praktiken kan alltså du som privatperson hyra ut för upp till 50 000 kr per år och bostad utan att behöva skatta för detta. Allt överskott utöver det beskattas som kapital, där skatten är 30%.

Förmånliga skatteregler för privatpersoner som hyr ut sitt boende

För bostadsrätter och hyresrätter är reglerna lite annorlunda så är du osäker kolla med Skatteverket direkt. Och kolla så klart även med andra parter såsom bostadsrättföreningen om de tillåter uthyrning.

Nycklar

Har du möjlighet att lämna ut nycklar själv så är det alltid bäst. Om inte så kanske en granne eller någon i närheten kan lämna ut dem. Detsamma gäller för att lämna in nycklarna efter vistelsen.

Alternativt kan man köpa en nyckelbox som öppnas med hjälp av en kod.

Tänk till hur du överlämnar nycklarna till stugan

Städning

Det är naturligtvis jätteviktigt att det är bra städat efter en vistelse eftersom nästkommande gäst förväntar sig ett rent boende när de ska börja sin vistelse.

I Sverige är det normalt att hyresgästerna själva städar stugan efter att man hyrt den. Du bestämmer dock vad som är bäst i ditt fall men se till att hyresgästen vet om reglerna.

Detta kan skrivas in i hyresavtalet. Likaså vad som händer om det dåligt städat eller inte alls (om du då tar en avgift), och/eller om du kan erbjuda städning mot en avgift. Ibland kan firmor anlitas för detta.

Se till att stugan är städad

Och precis som med nycklar så kan det vara bra om du eller någon i närheten kan kontrollera både före och efter vistelsen att det är städat, t.ex. när nycklarna lämnas tillbaka.

Mer att fundera över i och runt stugan...

Här är några ytterligare saker att fundera på angående uthyrningen (som dessutom kan tas med i hyresavtalet):

Sängkläder och handdukar

Det normala angående sängkläder och handdukar i Sverige är att gästen tar med sina egna. Se till att de vet om allt, antingen via annonsen eller när bokning sker. En del uthyrare hyr även ut detta som en extra-tjänst så fundera på om det kan vara aktuellt för dig med.

Kostnaden för el och vatten

Många låter el- och vattenkostnaden ingå i hyran eftersom hyrtiden brukar vara så kort. Dock kan du ta en extra avgift för detta. Man brukar ange detta i annonsen så att hyresgästen vet om detta.

Förbrukningsvaror

Det vara bra att se till att det finns toa- och hushållspapper på plats, liksom städutrustning och det som behövs för att alla ska trivas. Kryddor och dylikt kan vara trevligt att ha kvar och tillgängligt. Likaså kan du erbjuda lite ved om ni har en öppenspis.

Husdjur

En del vill inte att man kan ta med sig hundar eller katter in i stugan (p.g.a. främst håravfall, förslitning och allergier bland andra hyresgäster). Andra tillåter dock husdjur. Ange det i annonsen.

Rökning

Nu för tiden så brukar ju inte rökning ske inomhus men oavsett om det är tillåtet eller inte så kan det vara bra att liksom annat informera dina hyresgäster i t.ex. annonsen så att allting är tydligt.

Brand

Det är lika höga krav i ett fritidshus som permanent boende. Man skall ha minst en brandvarnare, samt gärna brandsläckare och brandfilt på plats för säkerhetens skull. Det kan likaså vara bra att förvara extrabatterier till brandvarnaren likaså.

Sopor

Är det sophämtning när dina hyresgäster är där så kan det vara bra att instruera dem om detta. Samt om källsortering och allt som är bra att känna till.

Grannar

En del familjer brukar semestra med andra familjer och vill då antingen hyra ett större hus eller ofta flera hus bredvid varandra. Prata med dina grannar om de också hyr ut då ni kan hjälpa varandra och de som söker just detta.

En annan aspekt angående grannar. Man brukar ange i annonsen det närmaste avståndet till grannarna. Om uthyrningsobjektet ligger nära grannar eller t.o.m. på er tomt och ni bor i en huvudbyggnad så är det väldigt viktigt att hyresgästerna får reda på detta i annonsen (med text och bilder) så allt är tydligt och de inte får några oväntade överraskningar.

Extra gäster

Är det tillåtet att dina hyresgäster får främmande på besök och kanske till och med övernattar? Det kan vara värt att tänka på och klargöra i t.ex. hyresavtalet. Likaså om det skulle vara begränsning med att ha en fest eller tider då det ska vara tyst i området.

Personliga saker

För en del kan det kännas konstigt att hyra ut sin privata bostad till främmande människor. Ta bort personliga tillhörigheter såsom foton och kläder. Likaså alla värdefulla saker som du är rädd om. Dessa kan gömmas undan, låsas in eller tas bort från ditt fritidshus.

Familj, vänner och bekanta

Ibland kan din familj, vänner och bekanta vilja låna din stuga som du hyr ut. Fundera hur du vill göra där. En del erbjuder att låna den gratis medan andra vill hyra ut med rabatt eller till ordinarie pris.

Vanliga önskemål

Det som många hyresgäster strävar efter är att sängarna skall vara bra. En del föredrar dubbelsäng istället för våningssäng, andra tvärtom. Diskmaskin och tvättmaskin brukar vara uppskattat, liksom TV och WiFi. Har ni en trädgård med uteplats så brukar matplats och grill vara uppskattat.

Uppskattat vid ankomst

Oavsett var ditt boende finns så brukar det vara uppskattat att välkomna nya gäster med små detaljer så de känner sig hemma. Det kan vara blommor, nybryggt kaffe eller en trevlig välkomstlapp. Det brukar vara bra att ha ett papper (eller pärm) med viktig information om hur saker och ting fungerar, vad som är bra att veta och tänka på i och runt huset. T.ex. var proppskåpet finns eller hur man använder diskmaskinen. Gästerna brukar sköta sig bra men vill gärna veta hur saker fungerar.

Dessutom brukar det vara uppskattat med tips på vad man kan göra lokalt, utflyktsmål, badställen, marknader, evenemang eller vad som är unikt för just ditt område. Du kan t.ex. inkludera kartor och turistbroschyrer (gärna på engelska och tyska om möjligt).

En gästbok brukar både vara trevlig att skriva i liksom att läsa. Där kan dina hyresgäster skriva om sin roliga tid i stugan, ge tips till andra om saker de gjort och kanske även ge önskemål. Berätta om gästboken för dina hyresgäster och be dem även skriva in ett omdöme i själva annonsen så andra kan se deras erfarenhet innan de ska hyra.

Överraska dina gäster med något fint

Extra tilläggstjänster

Ibland kan det finnas saker som inte tilltalar alla men vissa. Då kan man ta en extra avgift för den som det vill bruka detta. Några exempel som redan nämnts är lakan, handdukar och hjälp med slutstädningen. Men det kan också vara andra saker, t.ex. om du har möjlighet att erbjuda en roddbåt eller motorbåt som de kan hyra (där är det viktigt att du har flytvästar och allt annat nödvändigt för en säker användning). Har du en roddbåt så kan du fundera på om det inte kan vara en fin fördel att inkludera denna utan extra kostnad. Se vad som är bäst i ditt fall.

Trevligt med roddbåt till stugan

2. Annonsen

Lägg energi på att skapa en fantastisk annons. Både bilder och rubriken ska sticka ut. Framhäv det unika med och runt din stuga, t.ex. om den ligger precis vid havet, en golfbana eller skidbacke.

Du kan hela tiden ändra din annons så den blir bättre. Testa vad som ger bäst resultat i form av text och bilder. Men du måste vara ärlig och annonsen måste hela tiden spegla verkligenheten.

Den ska ge så pass mycket information att man blir intresserad och sugen på att hyra samt få all viktig information som man behöver för att kunna ta ett beslut om att boka den direkt vid skärmen. Lägg in en annons på fritiden.se direkt.

Här kommer några viktiga tips att tänka på för varje del i din annons.

Rubriken

En bra rubrik ska skapa intresse och beskriva ditt objekt med korta unika ord som folk använder när de söker.

Fundera på vad som är unikt med din stuga och omgivningen och hur du kort kan presentera detta så det sticker ut från de andra.

Här är tre exempel på bra rubriker:

Fin stuga vid havet på Öland

Rum uthyres nära Ullared v 12

Lyxigt hus på Malta med pool

Testa nya rubriker hela tiden för att se vilken som ger bättre resultat. Ibland kan ändringen av ett enda ord göra en väldigt stor skillnad.

Syftet med en rubrik är att få folk att läsa den första meningen. Sedan att de ska läsa den första paragrafen och så vidare. Det ena ska leda till det andra.

Dvs... Rubrik > Första meningen > Första paragrafen > Resten av hela sidan

Ett gott tips är att lägga mycket krut på att skapa en bra rubrik och den första paragrafen (och där i speciellt den första meningen). Allt ska hänga samman och göra att man leds vidare genom hela annonsen.

Bilderna

Det är Rubriken och Huvudbilden som skapar nyfikenhet och gör att besökaren klickar in till din annons. Var relevant och intressant, stick ut.

Bilderna i annonsen är OTROLIGT viktiga. Folk köper med ögat. Om du har professionella och bra bilder så kan det ge upp till 2-3 gånger fler bokningsförfrågningar så se till att de är av hög kvalitet.

Prova olika bilder som Huvudbild för att se vilken som är mest effektiv. Även detta kan ge en otroligt stor förbättring.

Bilderna på och i stugan är jätteviktiga

Visa fina bilder både utvändigt och invändigt, men kanske även på utsikten, trädgården och området. Många vill se bilder på var man kan bada, fiska, åka skidor eller vad man nu kan göra just vid din stuga. På fritiden.se kan du ha upp till 25 bilder.

Fjällstugan och skidbacken
Ett mysigt allrum i stugan
Härlig grillkväll vid sjön
Båthamnen i skärgården

Har du inga bilder så kan du ta nya med din telefon eller kamera. Här är några tips:

  • Ta bilderna på hur det kommer att se ut när gästen kommer till stugan, så de innan kan se sig själva där och vid ankomst känna igen sig och inte få några oväntade överraskningar. Precis som texten så ska naturligtvis bilderna reflektera verkligenheten på bästa ö.
  • Städa innan du tar inomhus bilderna och se till att onödiga prylar är bortplockade, t.ex. jackor i entrén och tandborstar i badrummet.
  • Ta ljusa och varma bilder. Använd solljuset och innebelysningen för att skapa fina inomhusbilder. Ibland får du kanske använda blixt. Tänder du lamporna så brukar det dessutom se mysigt och hemtrevligt ut. Kanske en brasa kan brinna?
  • Ta hänsyn till årstiden när du tar utebilder. Hyr du ut en fjällstuga främst på vintern så är det ju trevligt med snöfyllda bilder och att en sommarstuga omges av grönskande sommar om det är den huvudsakliga uthyrningstiden.
  • Fotografera när det är vackert väder. En blå himmel ser oftast trevligare ut än när det är molnigt eller om det precis har regnat så allting är vått.
  • Klipp gräset och rensa upp i trädgården, uteplatsen, etc innan du tar utomhusbilderna.
  • Fotografera fritidshuset från en båt om det ligger vid vattnet. Om du har tillgång till en drönare så kan flygbilder vara uppskattat och ge en bra helhetsbild av stugan och dess omgivning.
  • Bilder av solnedgångar, en tallrik med färska jordgubbar med glass, en härlig sommarkväll vid vattnet, varm choklad framför brasan, kan oftast inspirera och skapa större reslust. Framhäv det fina hos er som skapar trevliga känslor.
En underbar solnedgång på västkusten

Beskrivningen

Här i själva beskrivningen finns det gott om plats att berätta om det du hyr ut. Ha rikligt med text som informativ, relevant, värdefull och intressant. Ju mer text desto bättre, både för dina besökare och Google.

Berätta om ditt objekt, varje rum, vad som ingår, hur allt fungerar, vad man kan göra och se runt omkring och så vidare. Måla upp en fin och komplett bild över vad man får när man hyr.

Det är värt också att hålla kolla på lokala evenemang och aktiviteter då många letar efter boenden i samband med dessa. Vasaloppet i Dalarna, Almedalsveckan på Gotland eller Kiviks Marknad på Österlen kan vara några stora exempel men det finns många små runt om i Sverige året runt.

Vem är det som ska hyra? En familj, ett nyförälskat par, golfare, skidåkare, någon som vill ha det lugn och skönt eller kanske en mer aktiv semester. Skriv till och för dem. Betona det unika.

Tänk på formatet. Ha luft mellan paragrafer så det är enkelt att läsa igenom annonsen. Viktigt också att stava rätt så det ger ett seriöst intryck. Även små detaljer såsom att meningar börjar med stor bokstav och du har mellanslag efter en punkt eller komma.

Beskriv väl det du hyr ut

Varmt rekommenderat också är att översätta beskrivningen och rubriken till engelska och tyska. De andra texterna brukar översättas automatiskt (så är det i alla fall på fritiden.se).

Du kanske får ändra de engelska och tyska texterna lite mot den svenska, t.ex. kan många tyskar som vill hyra i Sverige vara mer intresserade av omgivningen och naturen runt omkring än själva huset och kanske känner inte alla till det lokala som är självklara för dig eller en annan svensk.

Uppdatera annonsen ofta. På fritiden.se kan du uppdatera när som helst utan att det kostar något, och varje gång du gör det så hamnar annonsen överst men framför allt hålls all information aktuellt. Testa ofta och förbättra alltid annonsen så den blir mer och mer användbar.

Fler tips för en bra annons...

Det finns en del andra saker som du kan ordna med för att ha en fantastiskt och effektiv annons:

Pris

Vi har gått igenom prissättningen ovan men också formatet kan ha en påverkan. Om du tar 4 900 kr/vecka eller 5 000 kr/vecka eller 5 500 kr/vecka kan alla ge olika resultat. Se vad som är bra för dig.

Kontaktinformation

Det är bra och viktigt att ange ett telefonnummer eftersom en del föredrar att ringa istället för email kontakt. Dels för frågor och sedan kan det kännas bra att få en personlig kontakt.

Video

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, och även kan en video nog säga mer än tusen bilder. Du kan enkelt spela in en video (t.ex. med din telefon) och genom att lägga in den på YouTube visa upp den i din annons på fritiden.se – väldigt effektivt!

Omdömen

Be dina gäster skriva in ett omdöme (betyg) på din annons på fritiden.se efter sin vistelse. Det hjälper nya som ska hyra och kan t.o.m. vara helt avgörande för vissa.

Bonus: På fritiden.se visas dessutom alla annonser med betyg och/eller video på egna sidor, så om du har detta kommer din annons att visas där också så att ännu fler kan hitta den.

Sista minuten

Har du ledigt samma vecka eller veckan därefter så kan du lägga in din annons på sidan för Sista minuten. Kan vara bra när du behöver hyra ut i sista stund.

Sociala Medier

Dela din annons på Facebook, Twitter och andra nätverk så att dina vänner kan se den och dela den vidare. Det brukar leda till att ännu fler kan se och boka din stuga.

Egen Hemsida

Har du en egen hemsida så kan du länka till din annons därifrån. Då kan du få fler besökare direkt och dessutom via sökmotorer såsom Google. Det brukar vara bra att koppla ihop dem med varandra.

Tänk på att det ibland kan ta tid att se resultat beroende på en mängd olika faktorer, t.ex. aktuell säsong och Google indexeringar. Det du dock kan påverka är att optimera annonsen så den får ett bra innehåll (text och bilder, se ovan) som både dina besökare och Google gillar.

Ha i åtanke också att en del är ute i god tid (ibland ett år innan vistelsen) och andra i sista stund (bara dagar innan) när de ska hyra en stuga. Ska du hyra ut till sommaren kan det vara bra att finnas med redan på hösten innan. De flesta som ska hyra brukar dock leta några månader innan.

3. Uthyrningen

När uthyrningsobjektet och annonsen är klara och du är redo att börja ta emot bokningar så finns det en del du kan göra. Några saker som vi redan har nämnt är att förbättra och sprida annonsen.

När du får bokningsförfrågningar via email så är det viktigt att du försöker svara dem punktligt på eventuella frågor. Likaså kan du ju ställa några frågor tillbaks så det känns bra för alla.

På fritiden.se finns alla bokningsförfrågningar även sparade på dina admin-sidor.

En del tycker att det kan vara trevligt att försöka lära känna gästen lite innan du hyr. Trots allt är det ditt hem och du som bestämmer vem som är välkommen.

Om du vill gå på djupet så ber en del även om referenser och vill kontrollera vem det är, betalningsförmåga, etc. Du kan fråga Kronofogden om obetalda skulder och Skatteverket om obetalda skatteskulder. Normalt sätt så behövs inte detta så klart men det kan vara bra att känna till möjligheten.

När de väl har bestämt sig för att boka så är det dags för handpenning och hyresavtal. Sedan koordinera allt det praktiska ovan med ankomst- och avresedatum, nycklar och så vidare.

Sen är det bara att hålla stugan redo och ren inför deras ankomst. Som vi tidigare sagt så kan det vara bra att göra en besiktning både vid inflyttning och utflyttning om du har möjlighet. Det ska se likadant ut så klart så nästa gäst kan komma dit och få samma upplevelse.

Det är inte ovanligt att nöjda hyresgäster vill återkomma nästkommande år. I flera fall har vi sett att nya långvariga bekantskaper formas på grund av en lyckad uthyrning så en öppen och trevlig relation är så otroligt värdefull för alla inblandade.

Ha en gästbok tillgänglig i stugan

Och åter igen, kan gästerna skriva i gästboken och ge omdömen i annonsen så kan det hjälpa dig som uthyrare och framförallt nya hyresgäster.

En av många enkla saker som gör väldigt mycket!

Förbättra alltid din annons

Som tidigare påpekat så är det bra att hålla annonsen uppdaterad och ständigt förbättra den. När du väl har hyrt ut några gånger så börjar du få rutin och kanske till och med börja få förslag på förbättringar både i stugan och i annonsen. Fråga gärna hyresgästen annars om de har några tips och önskemål för framtida gäster.

Här är några saker du kan tänka på för att få fler besökare till annonsen och mer uthyrt:

  • Uppdatera informationen i annonsen; speciellt vilka veckor som är lediga
  • Testa olika rubriker, huvudbilder och kanske t.o.m. priser för att se vad som fungerar bäst
  • Förbättra alla texter och bilder, enligt det som står ovan i "2. Annonsen"
  • Berätta för alla du kan om din uthyrning, ibland känner någon någon som vill hyra
Förbättra alltid din annons

Vi på fritiden.se finns alltid tillgängliga här om du har några specifika frågor, behöver hjälp eller tips på exempelvis annonsen. Och inne på dina admin-sidor finns det ännu fler tips och mallar när du ska hyra ut.

Lycka till med din uthyrning och ha samtidigt roligt med detta spännande projekt!

Eran sida fungerar jättebra. Har fått uthyrt allt jag vill i sommar.

Gunilla Gustafson, Annonsör

Fler kommentarer...

Hyr ut din stuga på fritiden.se

Lägg in din annons här